Milli Eğitim Bakanı Tekin, 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreninde konuştu. İfade
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Eğitim sistemimizi, varoluşumuzun temel nedeni ve nihai amacı olan ‘iyi insan’ olmanın ve ‘kendini tanımanın’ tüm koşullarını kapsayacak bir özgürleşme süreci olarak yapılandıracağız. toprak.” söz konusu.
Bakan Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, yeni eğitim-öğretim yılının Türk Yüzyılı idealini simgeleyen tarihi bir döneme denk geldiğini söyledi.
Tekin, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına denk gelen bu dönemin, daha adil ve özgür bir dünya inşa etmek için arzuladıkları büyük medeniyet vizyonunun her yönüyle ve herkes için somutlaşacağı yeni bir ufkun şafağı olduğunu ifade etti. amaçlar.
Türk Yüzyılını müjdeleyen bu mübarek şafağın en önemli direğinin eğitim olgusu olduğunu belirten Tekin, “Çünkü toplumların gelişmesinde yadsınamaz önemi ve işlevi olan eğitim olgusu, aynı zamanda toplumların kalkınmasında da kilit role sahiptir. geleceğin inşası.” dedi.
“Artık kendi modelimizi üretme zamanı”
Tekin, Türkiye’nin son 20 yılda her alanda olduğu gibi eğitimde de önemli atılımlar yaptığını, hem niceliksel hem de niteliksel göstergeler açısından büyük başarılara imza attığını vurguladı.
Tekin, AK Parti hükümetlerinin birikimli birikimi eşliğinde devam eden süreçte eğitim ortamlarının insani, fiziki, bilimsel ve teknolojik altyapı açısından geçmişle karşılaştırılamayacak şekilde geliştirildiğini ve çağdaş dünya standartlarına ulaştığını kaydetti. Bu gelişmelerin Türkiye’de son çeyrek yüzyılda yaşanan toplumsal dönüşümleri de beraberinde getirdiğini söyledi.
Tekin, bunların Cumhuriyetin 2. yüzyılındaki Türkiye Yüzyılının başlangıç manifestosu olduğunu belirterek, “Bu manifestonun en önemli taşlarından biri de bu ruh doğrultusunda ‘milletimize özgü bir eğitim sistemi oluşturmak’ olacaktır. Dünyayı kendi medeniyet değerlerimiz ekseninde daha iyi anlayıp okuyabileceğiz.” “Güçlü bireylerin kültür, sanat ve teknoloji odaklı gelişmesini esas alan bu yeni sistem, Türkiye’nin bugün olduğu gibi gelecekte de idealini tamamlayabilmesi açısından hayati önem taşıyor.” İfadelerini kullandı.
Maddi altyapısı büyük ölçüde tamamlanmış bir temele dayandırılacak bu sistematın, eğitim çağı olarak tecelli edeceğine inandıkları Türk Yüzyılı idealinin gerçekleşmesinde en değerli unsur olacağını vurgulayan Tekin, şöyle devam etti:
“Bugün bu altyapı üzerine kendi eğitim sistemimizi kurmanın, kolektif ve milli eğitim bilinciyle kendi modelimizi üretmenin zamanıdır. Modelimiz, insan varoluşumuzun kozmik doğasına uygun ve onu geliştiren bir ideoloji üzerinde kendisini konumlandıracaktır. bağlı olduğumuz tarih, gelenek ve medeniyetin temel ilkelerini de esas alacaktır.” Kendi özelliklerini taşıyan milli bir içerikle şekillenecek. Çünkü ne çağdaş dünyadaki gelişmelere ve bilimsel gerçeklere sırtımızı dönebiliriz, ne de kendi kimliğimizi oluşturan temel unsurlardan vazgeçebiliriz. Milliyetimizi koruyarak evrenselleşmeli, insani özelliklerimizi koruyarak özgürlükçü ve doğal bir kalkınma sürecini canlandırmalıyız. Ancak bu şekilde eğitim “İstediğimiz hedeflere ulaşabilir, gençlerimizin doğal ve doğal gelişimini temel alan, onların pedagojik ihtiyaçlarını karşılayan güçlü bir müktesebat üretebiliriz.”
“Dinamik bir eğitim ortamı oluşturmak için çaba göstereceğiz”
Eğitimi, yalnızca ülkedeki maddi refahı artıracak vazgeçilmez bir yatırım alanı olarak değil, kültürel ve toplumsal varlığın canlanmasını sağlayacak dinamik ve sürekli bir öğrenme süreci olarak şekillendireceklerine işaret eden Tekin, ” Dünya üzerindeki varoluşumuzun temel ilişkisi ve kesin amacı olan ‘iyi insan’ olarak eğitim sistemimizdir.” “Bunu, var olmanın ve ‘kendini bilmenin’ tüm koşullarını kapsayacak bir özgürleşme süreci olarak yapılandıracağız. Attığımız her adımı bu bilinçle atacağız, tüm politikalarımızı paydaşlarımızla istişarede bulunarak geliştireceğiz ve buna hizmet edeceğiz. amaç.” dedi.
Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye Asrı olarak ifade ettiği büyük vizyon ışığında, hem evrensel bilim ve pedagojik ilkeleri hem de milli-manevi değerlerin özünü oluşturan dinamik bir eğitim ikliminin inşa edilmesi için çaba göstereceklerini belirtti. kadim medeniyetlerden biri olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: şöyle devam etti:
“Mevlana’nın pusula metaforunda olduğu gibi, bir ayağı kendi coğrafyasında sabitken, diğer ayağı tüm dünyayı saran, insan için üreten nesiller yetiştirmenin heyecanıyla ‘durma, yola devam’ diyeceğiz. Kalbi vatan ve millet aşkıyla dolu 1 milyonu aşkın insanımız, öğretmen ve yönetici arkadaşlarımla birlikte bakanlık, sizin ana hatlarını çizdiğiniz bu ideali hayata geçirmeyi, gelecek yüzyılı Türk Yüzyılı olarak inşa etmeyi, ideolojik bir ideolojiyle hedeflemektedir. Geçmişiyle gurur duyan ve onu örnek alan, çağın gereklerine uygun bir vizyonla, yepyeni bir eğitim ideolojisiyle, tüm dünyaya örnek olacak fedakar bir çalışmayla. Merkez teşkilattan ülkenin en ücra köşesindeki öğretmen arkadaşıma kadar gece gündüz kenetlenmiş bir ekip ruhuyla çalışacağımızı meslektaşlarım ve şahsım adına taahhüt ederim.”
Bakan Tekin, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının hayırlara vesile olmasını diledi.